Zo blijf je lekker warm op warmetruiendag

Overmorgen is het weer warmetruiendag! En niet zomaar de zoveelste editie, maar alweer voor het 15e jaar. Warmetruiendag is in het leven geroepen om bewustzijn te creëren rondom je stookgedrag. Vooral wanneer je binnen T-shirtjes en dunne blousejes draagt, lijkt het al snel koud. Vaak kiezen we dan voor de – onbewuste – luxe om de verwarming wat hoger te zetten in plaats van ons fatsoenlijk warm aan te kleden. Maar dat kan dus ook anders!

Verwarming een graad lager of helemaal uit?

Het idee van warmetruiendag is dat je de verwarming één graag lager zet. Gewoon om te laten zien dat dat helemaal niet zo problematisch is. Gewoon een trui aan, beter voor het milieu, leuker voor je bankrekening.

Maar wat nou als je de verwarming eigenlijk al nooit zo hoog hebt staan? Bij ons gaat hij eigenlijk standaard op 19°C, ‘s nachts natuurlijk uit (15,5°C). Maar ons appartement is best prima geïsoleerd: wanneer we ‘s ochtends wakker worden, of in de winter terugkomen van een dagje wandelen, is het eigenlijk nooit kouder dan 16,5°C.

Dus ik daag je uit om een stapje verder te gaan: laat de verwarming eens een dagje helemaal uit! Gewoon omdat het kan. Hieronder staan een paar tips om lekker warm te blijven zonder verwarming.

(For the record: ik ben echt een eersteklas koukleum. Of “een heel lief ijsklontje”, zoals Paul vaak zegt. Maar ik ben dan ook weer zo’n type dat de verwarming ‘s ochtends vergeet aan te zetten, en dan vraag ik me een paar uur later af waarom ik het zo koud heb 😅)

Klik hier voor een inkijkje in ons gasverbruik en tips om structureel minder gas te verbruiken.

1 – Dikke trui

Trek een dikke trui aan. Dikker dan op de foto, dat is maar een dun truitje. Bonus-isolatiepunten als die dikke trui ook nog van wol is! Helaas zijn mijn twee dikke truien van acryl en katoen (maar heb ik al wel jarenlang plezier van), maar een dikke, gebreide, wollen trui staat op mijn houd-vinted-en-de-kringloop-in-de-gaten-lijst.

2 – Laagjes en ondergoed

Als kampeerder en wandelaar heb ik stiekem al een beetje ervaring: je blijft stukken warmer als je je slim aankleedt met laagjes. Dus niet alleen een bh en een trui, maar een BH, hemd/t-shirt en trui. Of nog beter: een laagje thermo-ondergoed!

Mijn plan voor vrijdag is om mijn wollen Icebreaker-thermoshirt* aan te trekken onder mijn dikke trui en een panty of legging onder mijn broek te doen. En natuurlijk lekker dikke wollen wandelsokken 🙂

Icebreaker is een duurzaam merk thermokleding: schapen zijn mulesing-vrij, ze gaan respectvol om met hun werknemers en leveranciers, en in 2023 (dus over 2 jaar) willen ze al hun producten kunststofvrij hebben. Was een flinke investering (gelukkig met een groot deel verjaardagsgeld), maar één van de beste aankopen die ik ooit heb gedaan.

3 – Sjaal

Sjaal zijn allang niet meer alleen voor buiten. Sjaals zijn awesome en warm en knuffelig. Meer hoef ik toch eigenlijk niet te zeggen?

4 – Dekentje

‘s Avonds kruipen wij vaak onder een dekentje met een pot thee en een fijne film of docu (we hebben net de serie “Rotten” op Netflix ontdekt, een soort engelstalige Keuringsdienst van Waarde). Maar waarom zou je dat alleen ‘s avonds doen? Dekentjes rule! Sla een dekentje om je heen als je het nog steeds fris hebt.

5 – Beweeg

Van lang stilzitten achter je laptop kun je het ook koud krijgen. Zeker als vrouw, omdat de doorbloeding bij ons wat anders is dan bij mannen. Dat is evolutionair zo bepaald: bij mannen blijven de ledematen in rust vaak beter doorbloed, en bij vrouwen wordt de warmte meer in onze romp geconcentreerd.

Het helpt om regelmatig even een beweegpauze te nemen: loop een blokje om, hang de was op, ga even stofzuigen, you name it. Zo genereer je weer wat extra innerlijke warmte 🔥

Heb jij nog fijne aanvullingen om warm te blijven op warmetruiendag? Deel ze hieronder in de comments!

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven